Ga direct naar de contentGa direct naar het boekingsformulierGa direct naar de footer

5 van de fijnste sterrenzaken op een rij!

Frankrijk staat natuurlijk onder andere bekend om de heerlijke keuken en fijne, bijpassende wijnen: Franse gastronomie op z’n best. Het land heeft maar liefst zo’n 30 (!) 3-sterren Michelin-zaken en natuurlijk nog tientallen 2- en 1-sterren zaken. Sterker nog, de Michelingids komt zelfs uit Frankrijk. De Michelingids is aan het begin van de 20e eeuw opgericht, toen er slechts 3000 auto’s in Frankrijk reden, om het gebruik van de auto te stimuleren. Bandenfabrikant Michelin bracht de gids uit met als doel chauffeurs te wijzen op goede restaurants en hotels.

In dit artikel tippen we je over een aantal fijne sterrenzaken in Frankrijk, maar dat doen we natuurlijk niet zonder een korte introductie over wat deze sterren nou precies betekenen.

Als een restaurant een sterrenzaak heeft, kun je erop rekenen dat de keuken zeer excellent is. Het aantal sterren betekent het volgende:

1-ster: Une très bonne table dans sa catégorie. “Een uitstekende keuken in zijn categorie”.
2-sterren: Table excellente, mérite un détour. “Een verfijnde keuken die een omweg waard is met bijzondere specialiteiten en wijnen”
3-sterren: Une des meilleures tables, vaut le voyage. “Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is. Er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk en het interieur is stijlvol.”

* Michelinster

JAN, Nice

In Nice vind je het restaurant JAN. Ooit gestart als chef op privéjachten, deelt de Zuid-Afrikaanse chef-kok Jan Hendrik van der Westhuizen tegenwoordig zijn creatieve gerechten in het restaurant nabij de oude haven. Verwacht onder andere Zuid-Afrikaanse klassiekers, zoals melktert en biltong in zijn restaurant. JAN heeft plek voor 24 personen, dus het is zeker aanbevolen om te reserveren.

The Maria dining room at Jan | © Courtesy of Jan

* Michelinster

Les Terraillers Restaurant, Biot

In een authentiek gebouw uit de 16e eeuw in het dorpje Biot aan de Côte d’Azur (vlak bij Antibes), vind je restaurant Les Terraillers. Hoewel de oude charme bewaard is gebleven, vind je binnen een rustieke, chique inrichting. In de zomer komt het buitenterras volledig tot leven met veel groen en prachtige bloemen. Het restaurant van chefkok Michael Fulci staat bekend om de smaakvolle delicatessen met een ‘touch’ uit de Provence.

Les Terraillers, Biot | © Les Terraillers, Biot

* Michelinster

La Bastide Saint Antoine, Grasse

Een echte Franse keuken met een innovatieve twist, dat is wat je vindt bij het restaurant Bastide Saint Antoine in Grasse, in de Provence. De chef-kok, Jacques Chibois, is een leider in de stroming “cuisine du soleil”. Het restaurant is gelegen in een prachtige mansion uit de 18e eeuw, waarbij de gasten zowel binnen kunnen plaatsnemen, als buiten in de mooie tuin.

La Bastide Saint Antoine, Grasse | © La Bastide Saint Antoine, Grasse

** Michelinsterren

Bras, Laguiole

In het midden van Frankrijk, aan het groene landschap van Parc Natural Regional de l’Aubrac, vind je het dorpje Laguiole met een van de fijnste Michelinsterrenzaken in Frankrijk: Bras. Het restaurant is een creatieve haven voor de traditionele Franse keuken en brengt een ode aan de regio Aubrac. Verwacht pure gerechten, gemaakt van verse seizoensproducten door chefkok Sébastien Bras.

Bras, Laguiole | © Bras, Laguiole

*** Michelinsterren

Kei, Parijs

Kei is het restaurant van de gepassioneerde Japanse chef-kok Kei Kobayashi, die zo onder de indruk was van de Franse gastronomie dat hij, zodra hij oud genoeg was, direct naar Frankrijk vertrok om getraind te worden in een aantal van de beste restaurants. Zijn eigen restaurant staat inmiddels bekend als een van de beste van het land. In de ‘fine cuisine’ van zijn restaurant vind je dan ook veel invloeden van Japan en Frankrijk.