Aquitaine - Nouvelle-Aquitaine

Aquitaine - Nouvelle-Aquitaine

De Aquitaine is sinds de Franse regionale herindeling samengegaan met de Limousin en Poitou-Charente in de nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine.

De bewoners van Aquitaine zullen de minste moeite hebben met deze nieuwe naam maar de discussies zullen er nog lang zijn en in de volksmond zullen de oude regionamen nog lang voortleven. Het doet niets af aan de kwaliteit van de vakantie die kunt hebben in deze nieuwe regio en de mooie vakantiehuizen die u via Gites kunt huren. Zoekt u een vakantiehuis in Nouvelle-Aquitaine dan is Gites het goed adres. Hieronder vindt u voorbeelden van vakantiehuizen in de Aquitaine maar hier vindt u alle vakantiehuizen van de regio Nouvelle-Aquitaine. Toch naar een Bed & Breakfast? Kijk dan hier voor alle Bed & Breakfasts in de Nouvelle-Aquitaine.

Bovenaan in de zuidwestelijke regio Aquitaine ligt de regionale hoofdstad Bordeaux, in het departement Gironde. Rondom de relatief rustige regionale hoofdstad met weelderige architectuur liggen beroemde wijngebieden zoals Medoc, Sauternes en Saint-Emilion. Een regionale lekkernij zijn de oesters uit het bekken van Arcachon, zuidelijk van Bordeaux. Daar begint ook het grootste woudmassief van Europa: Les Landes de Gascogne. Lekker geurende pijnbomen, vlak, en een mild klimaat; een eldorado om in te wandelen, fietsen, kajakken en paardrijden.

Een bijzondere wandelervaring beleeft u ook op de Dune du Pilat, het hoogste duin van Europa, bij Biscarosse. Het daar gelegen binnenmeer is ideaal om te zeilen of waterskiën. Surfers vinden er aan zee altijd uitdagende golven, net als bij Mimizan-Plage en het nog zuidelijker gelegen, wat meer mondaine Biarritz in het departement Pyrénées-Atlantiques.
In dat Baskische deel van Frankrijk ligt de stad Pau, waar u interessante musea kunt bezoeken en geniet van een gâteau basque.

Meer het land in ligt het departement Dordogne. Op de gelijknamige rivier kunt u heerlijk kanoën, net als op de Vézère. Het departement is onderverdeeld in de Périgord Blanc (naar de kalksteen), de Périgord Noir (naar de truffels), de Périgord Pourpre (de druiven) en de Périgord Vert (het uitbundige groen door de vele neerslag).
Met wat minder goed weer bezoekt u zeker de beroemde grotten van Lascaux, met prehistorische grottekeningen. U vindt er ook veel abri’s, schuilplaatsen onder overhangende rotswanden of nissen. Bij een daarvan is de Cro-Magnon-mens gevonden, die lange tijd als de eerste homo sapiens werd beschouwd. In het groene en waterrijke departement Lot-et-Garonne geniet u wandelend, fietsend of varend van de kastelen, duiventillen en molens. En niet te vergeten van de pruimen en hazelnoten uit de vele boomgaarden, en de andere vruchten en groente uit de biologische teelt waarom het gebied bekend staat.

Departementen