cote-d'or

Een vakantiehuis in de Cote-d’Or, Bourgogne, boekt u bij Gites

Vanwege de verschillende micro-klimaten heeft het departement een heel divers landschap met wijngaarden, vlaktes met rivieren, diepe valleien, uitgestrekte bossen, heuvels en bergen. Er zijn ruim tweehonderd vaak nog bewoonde kastelen te vinden. En het is het vakantiegebied voor lekkerbekken.

Bourgondische delicatessen en wijn in de Côte-d’Or

Zo staat Dijon bekend om de mosterd, kruidkoek en crème de cassis. Deze departementale hoofstad biedt een prachtig oud centrum, mooie musea en een door Eiffel ontworpen markthal. Maak vanuit uw vakantiewoning een wandeling langs de koperen uiltjes in het trottoir of gebruik een Vélib (‘witte fiets’). Een heerlijk stoofgerecht met de gelijknamige wijn is boeuf bourguignon. Een andere delicatesse uit de wijngaarden zijn de escargots, wijngaardslakken, die u onder meer kunt vinden op de slakkenboerderijen. Ook uit de Côte-d’Or komt de kaas époisses, een AOC met een geel-oranje, rode of steenrode kleur. Wereldberoemde wijnen uit de Bourgogne zijn onder meer de AOC Nuits-Saint-Georges en de wijnen uit de omgeving van Beaune. Bezienswaardig in deze vestingstad is het 15e-eeuwse Hôtel-Dieu, ook wel Hospices de Beaune genoemd, tot 1971 een armenhospitaal. In de Romaanse kerk hangen Middeleeuwse fresco’s en wandtapijten. De gastronomische hoofdstad van de Bourgogne vanaf de 17e eeuw is Saulieu met de evenementen Journées Gourmandes en het Cajun-festival.

De Morvan

In de heuvels en bossen van het regionaal natuurpark Morvan kunt u heerlijk wandelen, paardrijden en mountainbiken. De meren en het wilde water zijn ideaal om te zwemmen, waterfietsen, windsurfen, vissen en kanoën, bijvoorbeeld bij Arc-sur-Tille, waar ook mooie golfbanen in de buurt liggen. Mooie vestingstadjes die u vanuit uw vakantiehuis kunt bezoeken zijn Semur-en-Auxois, Auxonne waar Napoleon op de École d’Artillerie zat en het Middeleeuwse Flavigny-sur-Ozerain, bekend om de anijsballetjes. Bezienswaardig zijn daarnaast de abdij van Fontenay bij Montbard die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, de Église Saint-Thibault in de gelijknamige plaats, de complete Gallo-Romeinse nederzetting bij Alise-Sainte-Reine en de 15e-eeuwse vesting Bussy-Rabutin.

Kies op Gites uit een van de vele vakantiehuizen en chambres d’hôtes in de Côte-d’Or. U vindt er vele gites direct te huur van de eigenaar. Meer dan 4000 vakantiehuizen en B&B’s direct bij de eigenaar.