Picardie - Hauts-de-France

Picardie - Hauts de France

Picardie is niet meer alleen. Ze is tijdens de laatste bestuurlijke herindeling samengevoegd met Nord-Pas-de-Calais en heet nu Hauts-de-France. Een goede naam voor de top van Frankrijk en zonder twijfel zullen de bewoners het er nog lang over hebben. U vindt hier alle vakantiehuizen in de nieuwe regio en hier alle Bed & Breakfasts.

In de noordelijke regio Picardie vindt u in alle drie de departementen Somme, Aisne en Oise veel rust, ruimte en groen. De glooiende hoogvlaktes, riviervalleien, bossen, moerassen en kust zijn mooie gebieden om te wandelen en fietsen. Bijvoorbeeld het vogelreservaat Marquenterre, het wad in de Baai van de Somme en de Baai van Authie. Bezienswaardig zijn het Middeleeuwse Saint-Valéry-sur-Somme, de botanische Jardin de Valloires, het strand langs de kliffen bij Ault en badplaatsen met oude villa’s zoals Fort-Mahon-Plage, Cayeux-sur-Mer en Mers-les-Bains. U kunt er surfen, strandzeilen, kajakken en paardrijden.

Stroomopwaarts langs de Somme ligt de regionale hoofdstad Amiens. Bekijk de oude binnenstad, het Centre International Jules Verne met zijn woonhuis en per boot de drijvende tuinen waar sinds de Middeleeuwen groenten worden verbouwd. Picardie is rijk aan kathedralen en basilieken, bijvoorbeeld in Amiens, Laon, Saint-Quentin, Noyon en Beauvais. Middeleeuwse kastelen met diverse zomerfeesten vindt u in Senlis, Ermenonville, Condé-en-Brie en Chantilly. Hier heeft het Musée Condé de tweede belangrijkste collectie antieke schilderijen na het Louvre. Daarnaast komt u veel herinneringen aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog tegen. Volg de Chemin des Dames tussen Soissons, Laon en Reims, en ontdek meer in de Caverne du Dragon en de Grottes de Naours.

Belangrijke herdenkingsplaatsen zijn Compiègne, Villers-Bretonneux en Péronne met het museum Historial de la Grande Guerre. In uitgestrekte bossen zoals het Forêt de Compiègne en het Pays de Bray vindt u veel wandelroutes waaronder maar liefst 17 GR-routes (langeafstandswandelingen). Aanraders voor kinderen zijn de pretparken Parc Astérix en La Mer de Sable, het archeologische park Samara en de stoomtrein in de Haute Somme van Froissy naar Dompierre. Geniet van de Picardische keuken met onder meer eendenpaté, pasteitjes, gestoofd varkensvlees, konijn met pruimen, paling, mosselen, zoete macarons en picantins, het aperitiefje folie douce van rood fruit en cider met peer en champagne.

Departementen