Poitou-Charentes - Nouvelle Aquitaine

Poitou-Charentes - Nouvelle-Aquitaine

Poitou-Charente is sinds de regionale herindeling van Frankrijk samen met Aquitaine en de Limousin onderdeel van de nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine.

Er is veel te doen om die regionale herindeling en de naamgeving is waarschijnlijk nog jarenlang onderwerp van verhitte discussie. Gelukkig verandert er niets aan het prachtige landschap en de vele prachtige vakantiehuizen die u via Gites kunt huren in Nouvelle-Aquitaine. Zoekt u een vakantiehuis in Nouvelle-Aquitaine dan bent u bij Gites op de juiste plaats. Hieronder ziet u een drietal advertenties van de ‘oude’ regio Poitou-Charente maar hier vindt u alle vakantiehuizen in Nouvelle-Aquitaine.

In Zuidwest-Frankrijk ligt de afwisselende regio Poitou-Charentes. De regionale hoofdstad is Poitiers, een van de oudste steden van Frankrijk met tegelijk het futuristische audiovisuele attractiepark Futuroscope. Noordelijk van de stad, in de Haut-Poitou, kunt u heerlijk fietsen door wijngaarden die de grondstof leveren voor het aperitief Pineau des Charentes en de eau-de-vie Cognac. Tijdens een rondleiding in de cognachuizen ontdekt u meer over dit wijndistillaat uit de 17e eeuw.

Bijzonder is ook de grote veemarkt op woensdag in het Middeleeuwse Parthenay, in het departement Deux-Sèvres. Geniet er van de specialiteit lamsvlees en ook de geitenkaas. De regio biedt daarnaast 400 kilometer kustlijn en 2200 jaarlijkse zonuren aan de Atlantische Oceaan in het departement Charente Maritime. Verse zeevruchten verzekerd, bijvoorbeeld de mosselen uit Charron en oesters uit Marennes.

Op de drie bekende eilanden geniet u van uitgestrekte stranden en veel vogelsoorten. Het autoloze Ile d’Aix bereikt u per boot vanuit de oude badplaats Fouras, waarbij u Fort Boyard passeert. Groter zijn Ile d’Oléron en Ile de Ré, waar u in de zilte lucht langs de vele witte huisjes en haventjes fietst. Aanraders zijn La Flotte en Ars-en-Ré, en de oude vuurtoren Phare des Baleines. Aan de overkant ligt havenstad La Rochelle.

Zuidelijk liggen mooie zandstranden bij de oude badplaatsen Châtelaillon-Plage en Royan. Rijk aan historie zijn vestingstad Talmont-sur-Gironde en Rochefort met erfgoed van de Franse marine. Westelijk van Niort komt u tot rust in het moerasgebied Marais Poitevin, het Groene Venetië. Gezelligheid biedt in januari het Europees vermaarde stripfestival in Angoulême, in het departement Charente. Andere bezienswaardigheden zijn het oude Aubeterre-sur-Dronne en La Rochefoucauld met het 11e-eeuwse kasteel. In het departement Vienne vindt u historie in Angles-sur-l’Anglin en Saint-Savin met de abdijkerk.

Departementen